Hvorfor får man skæl og hvad er det egentlig?

Skæl er en almindelig hovedbunds sygdom, der skyldes fedtede hvide, gule eller grå flager af død hud, der bliver synlige i dit hår og i din hovedbund.

"Disse flager er ofte mere synlige hvis de falder fra din hovedbund og hår ned på dine skuldre. Dette kan påvirker ens selvtillid og ens sociale færden. Mennesker der lider af skæl kan også opleve en kløende og skællende hovedbund, der medfører ubehag. Skæl smitter ikke, men det kan være ubehageligt og uden den korrekte nehandling kan det være svært at komme af med.
Hvilke andre symptomer kan der opstå sideløbende med skæl?

  •  Kløende og tør hovedbund
  • Talg dannelse
  •  Synlig flager af død hud i hovedbunden, hår og skuldre

Hvad er årsagen til skæl?
Der er flere forskellige faktorer lige fra tør hud til hårplejeprodukter og visse lidelser eller sygdomme, der kan være medvirkende til at man udvikler skæl. Skæl er ikke et resultat af dårlig hygiejne, men kan blive mere tydeligt, hvis ikke du vasker dit hår jævnligt. I det følgende vil vi kigge nærmere på nogle af de mest almindelige årsager til skæl.

Malassezia
Malassezia er en svampe familie, der findes naturligt på hudens overflade hos mange mennesker, og er den mest almindelige årsag til skæl og seboroisk dermatitis. Malassezia er en gær-ligende svamp, der har brug for fedt for at overleve, og findes ofte på områder, der indeholder talg kirtler, som hovedbunden, ansigt og den øverste del af kroppen. Når svampen vokser, kan den foresage en stigning i produktionen af hudceller, der kan lede til inflammation, hvilket leder til øget talg udskillelse. Døde hudceller falder hurtigere og vil ses som skæl.

Seboroisk dermatitis
Seboroisk dermatitis er en almindelig hudsygdom, der skyldes en overproduktion af svamp på huden. Seboroisk dermatitis kan betyde at din hovedbund, ansigt og andre dele af din krop begynder at klø, skalle og rødme. Dette er en mere alvorlig form for skæl.


Tør hud
Tør hud er en almindelig årsag til skæl især om vinteren, hvor vores hud bliver udsat for koldere temperaturer og centralvarme. Hvis du har tendens til tør hud og oplever at have små tørre flager i dit hår og din hovedbund, er det sansynligt, at tør hud er årsagen til, at du har skæl.

Hud sygdomme
Skæl kan skyldes eller blive forværret, hvis du lider af visse sygdomme som parkinson's, eksem eller psoriasis. Eksem får huden til at blive tør, rød, flagende og kløende. Psoriasis er en sygdom, der forårsager røde flagende plamager på huden og resulterer i sølvagtig afskalning. Begge lidelser kan påvirke hovedbunden og lede til skæl.

Hår produkter
Overfølsomhed overfor hårprodukter som hårfarve, gel, voks og hårspray kan medføre allergiske reaktioner eller kontakt eksem. Ingredienserne i disse produkter kan irritere huden og ødelægge det yderste hudlag. Dette bevirker at hovedbunden bliver mere tør og flagende og kan resultere i skæl.

Årstiderne
Ændringer i temperatur og vores miljø, så som centralvarme i vores huse kan påvirke hudcellerne i hovedbunden til at tørre ud og lede til en pludselig opblussen af skæl.

Hvordan kan Nizoral behandle skæl?
Nizoral Shampoo 1% behandler skæl og andre typiske symptomer, der følger med skæl så som tør, fedtet, rød og kløende hovedbund. Nizoral hjælper også med at behandle inflammation forbundet med skæl og lindrer rødme og kløe.

Skånsom mod håret
Nizoral shampoo’s hovedformål er at angribe de bagvedliggende årsager til skæl og ikke kun symptombehandle, for at hjælpe dig med at komme af med skæl. Shampoo’en forbliver aktiv i op til syv dage og hjælper dig med at vinde over genstridigt skæl. Nizoral’s virkning er klinisk dokumenteret og har en bedre evne til at bekæmpe skæl efter blot fire uger end Zinc Pyrithione shampoo.