Skæl er ikke kun et kosmetisk problem

Årsagerne til skæl kan være mange. En sensibel hovedbund kan reagere på hårprodukter, dit valg af mad eller hormonelle udsving og ændringer i årstiderne. Men forskellige hudsygdomme kan også være årsag til skæl.

Skæl

Hvad er "normal" skæl?

Skæl er kendetegnet ved synlige skæl, der består af døde hudceller, som klumper sig sammen med hudfedt og danner hvide til gule flager. Talgkirtler er tilstede i huden hos alle mennekser. Disse talgkirtler producerer hudlipider (hudfedt). Når disse hudlipider kommer til syne på huden kaldes de for talg (en blanding af fedt og proteiner). Talg gør hår og hud blødt, skinnende og vandafvisende. Talg beskytter huden mod dehydrering. Skæl findes også i hovedbunden hos de fleste mennesker, fordi vores hud konstant fornyer sig selv ved at afstøde gamle døde hudceller. Når disse kommer i kontakt med talg ses det som hud flager.

Fungus

Malassezia furfur

Malassezia er en svampeart (gær-ligende svamp). Den findes naturligt på huden hos mennesker og dyr. En af dissse svampe er Malasezia furfur. Denne svamp har brug for fedt for at kunne vækste.

Derfor lever denne svamp fortrinligt på fedtet hud og på behårede dele af kroppen:

  • Hovedbunden
  • Ansigtet
  • Bryst og ryggen

En koncentration af op til 46% af Malassezia svampen på hovedbunden er fuldstændigt normalt og harmløst. Hvis svampens vækst derimod er ude af kontrol (op til 74%) kan det udløse skæl. Ved en koncentration på mere end 83% kan det forårsage hudsygdomme.

Dermatitis

Seboroisk Eksem

Skæleksem opstår når der er et alvort angreb af gær-svampen Malassezia furfur. Den gode nyhed: skæleksem smitter ikke.

Op til 50% af verdens befolkning lider af skæl. Det er en af de mest almindelige hudsygdomme i verden. Skæl og skæleksem kan være til stor gene for de personer der er ramt, og det skal behandles med de rette produkter.

Skæleksem og skæl opstår ofte på hovedet og i ansigtet, men det kan også påvirke andre dele af kroppen. Det er ofte betinget af årstiden, dem der lider af skæl oplever at problemet er større om vinteren end om sommeren.

Antifungale midler anbefales til behandling. Hvad kendetegner skæleksem?

  • Gullige og fedtede skorper
  • Der kan forekomme rødme i huden på det det angrebne område
  • Huden vil ofte klø og eller svie

Vær opmærksom på at der findes andre hudsygdomme, med samme kendetegn, men som skyldes andre årsager. Disse inkluderer psoriasis eller atopisk eksem. Spørg altid din læge til råds for at få den korrekte diagnose.

Skin

Tinea Versicolor (Pityriasis versicolor)

Gærsvampen Malassezia er den grundlæggende årsag til tinea versicolor (pityriasis versicolor). Den mest almindelige årsag er Malassezia furfur. Almene symptomer er:

I begyndelsen små runde til ovale pletter på huden, senere kan de vokse sig større pletter i forskellige nuancer af rød (pink, brun, rød og sort)
De ramte områder på huden er betydelig lysere end den raske hud. Den ramte hud kan også være helt uden pigment
Huden kan være en smule hævet på angrebne områder, men det er sjældent at de klør, og hvis det er tilfældet, er det kun lidt.
Undlad at klø, da dette vil resultere i skællende små flager. Klid svampen forårsager ikke skæl-lignede seborrheic dermatitis, men den skyldes ligeledes den gærlignede svamp Malassezia furfur.

Hvad kan hjælpe? Antisvampe midler er succesfulde behandlingsformer. Dog, skal man være opmærksom på at pletter på det berørte område kan være synlige i flere måneder efter behandlingen. Behandlingen bør fortsættes præventivt - selv efter heling.

Hvordan virker antisvampe midler?

Svampemidler eliminerer årsagen til sygdomme forårsaget af svamp. Hvis hovedbunden er hårdt angrebet af den gærlignede svamp Malassezia furfur, har det vist sig at behandling med den aktivie ingrediens ketoconazole er yderst effektiv. Det ødelægger svampens cellemembran. På denne måde bekæmper Ketoconazole den massive vækst samtidig med at den minimerer dannelsen af skæl. Virkningen kan holde helt op til to uger efter vask.

Infomation

Svampemidler er lægemidler, der bekæmper væksten af svamp. De består af antimikrobielle stoffer, der forhindrer svampen i at vokse eller som dræber svampen. Derfor er svampemidler effektive til behandling af svampe sygdomme.

Antimikrobielle midler er kemiske stoffer, der reducerer eller dræber mikroorganismer. Antimikrobielle midler omfatter foruden svampemidler også antibiotika og desinficerende midler.

Sig farvel til skæl

Nizoral® indeholder det aktive stof Ketoconazole 1%. Udover at bekæmpe skæl, er det skånsomt overfor håret og effektiv til at reducere kløe og rødme.