Hvad alle kan gøre mod skæl

Mange tror fejlagtigt at skæl er et kosmetisk problem. Men oftest er skæl et resultat af en gærlignede svamp kaldet Malassezia furfur. Ligesom der er eksterne faktorer, der kan påvirke produktionen af skæl, er der også nogle personlige faktorer, der kan påvirke dit helbred og være med til at danne skæl. Dette kan være mentale, fysiske og ernæringsmæssige faktorer.
Hvad er disse personlige faktorer?

Hormonel ubalance, stress, allergisk disponeret, forkert diæt og psykisk ubalance

De samme regler gælder her som ved de eksterne faktorer. Nogle af faktorerne kan vi selv styre andre kan vi ikke. Du styrer f.eks. selv din diæt, mens vi kan have brug for en psykolog til vores manglende robusthed.

En hverdag uden stress

Personlige faktorer kan spille en rolle i udviklingen af skæl - nogle mere end andre.

Hormonal ubalance

Hormoner overfører vigtige oplysninger i kroppen. De styrer processer, såsom salt og vandbalance. Derudover påvirker de talgproduktionen på huden. Sebum er et lag på hudoverfladen. Det giver os glat hår og beskytter huden mod patogener. Desværre kan for meget talg føre til skæl, fordi Malassezia furfur, den gærlignende svamp, der forårsager skæl, føder på talg. Overskydende talg fremmer sin vækst. Derfor har folk, der lider af hormon ubalance, for eksempel under puberteten, tilbøjelige til at få skæl. I disse tilfælde er det en velsignelse at have et middel som Nizoral®, der effektivt bekæmper svampen.

Stress

Mennesker, der allerede er under stress, har ikke også brug for den stress som skæl kan medføre. Stress kan være medvirkende til at man får skæl. Dette skyldes at stress påvirker immunsystemet. Når vi er stressede bliver vores hud tør og vi sveder mere. Stress kan også være årsag til at vi danne mere talg på overfladen af vores hud. Mulige konsekvenser af dette: skæl. Hvilket kan være med til at vi får endnu mere stress. Hvem har brug for hvide flager på sine skuldre? Ingen! Derfor er det en god ide at bruge præperater som Nizoral på et tidligt tidspunkt. Nizoral(r) kan hjælpe os med skæl, der er skabt på grund af stress.

Allergisk prædisposition

Antallet af mennesker, der lider af allergi er stigende. Nogle menneskers næser løber så snart, der er pollen i luften, mens andre er hypersensitive overfor kattehår. Mennesker der er allergiske overfor bestemte ting, kan have kløende hud, hvilket kan lede til skæl.

 

Forkert diæt

Vi ved det godt selv; hvis vi spiser fed mad og drikker alkohol om aftenen, så har vi det højst sandsynligt ikke så godt dagen efter. Vi er trætte og udkørte. De små usynlige beboere i vores hud - mikroorganismerne - er voldsomt tilfredse, da de har et festmåltid. Resultatet af fedt mad og alkohol er uren og fedtet hud på grund af høj produktion af talg. Dette kan føre til skæl. Derfor er det rigtig vigtigt at have fokus på din kost - især for mennesker, der har tendens til skæl. En balanceret vitaminrig kost med zink-holdig mad er godt for hele din krop. Det samme gælder for din hud og dit hår. Dette betyder ikke, at du skal droppe alkohol, kaffe, sukker og hvede produkter fuldstændig. Men det er værd at begrænse indtaget samtidig med en sund kost og regelmæssig motion, da det hjælper med at styrke immunforsvaret og kan hjælpe dit hår med at forblive sundt.

Manglende psykisk robusthed

Vi ved allerede at stress påvirker immunesystemet negativt, og kan være årsag til skæl. Nogle mennesker kæmper allerede med en svækket immunforsvar. Dette inkluderer patienter med kroniske sygdomme som Parkinson og diabetes. Det ses ofte, at disse personer også døjer med skæl.

Medikamenter som Nizoral®, der indeholder den aktive ingrediens Ketoconazol 1% kan forhindre væksten af den svamp der forsager skæl. En sund livsstil støtter op omkring det.

Sig farvel til skæl

Nizoral® indeholder det aktive stof Ketoconazole 1%. Udover at bekæmpe skæl, er det skånsomt overfor håret og effektiv til at reducere kløe og rødme.