Hvad er skæl?

Skæl er ikke altid en almindelig kronisk hudlidelse, det kan også være et midlertidigt problem, der opstår når kroppen gennemgår hormonelle forandringer, så som puberteten eller en graviditet. Da ens hovedbund ofte er dækket af hår, kan vi ikke se den faktiske tilstand af huden i hovedbunden. Skæl bliver derfor opdaget når hvide flager af døde hudceller begynder at lægge sig på skulderne.

Fakta omkring skæl

  • Skæl er et almindeligt og tilbagevendende problem i hovedbunden. Hver anden person bliver ramt på et eller andet tidspunkt i deres liv af skæl, og vil ofte være generet af symptomer som kløe, en brændende følelse og rødme i hovedbunden.

  • Skæl påvirker oftere mænd end kvinder
    En af årsagerne er at mænd producerer mere hudfedt eller talg som det også hedder. Hudfedt er med til at gøre skæl mere fedtet, hvilket er med til at øge væksten af Malassezia svampen.

  • Den mest almindelige årsag til skæl er en gærlignede svamp. Malassezia svamp findes naturligt på vores hud i hovedbundens mikroflora med en koncentration på 46% - på alle personer.

  • En stigning i væksten af svampen leder til skæl, kløe og rødme i hovedbunden. Dette kan lede til seborrhoeic dermatitis (skæleksem) i alvorlige tilfælde

Hovedårsager til skæl

 

Huden producerer konstant nye hudceller og frastøder døde hudceller for at blive ved med at være sund. Skæl opstår i det øjeblik denne fornyelsesproces øges. En flagende og kløende hovedbund kan være et resultatet af:

Tør hud

Tør hud - skæl er mere udbredt i koldt vejr, der får huden til at tørre ud.

Malassezia

Malassezia svampen er den mest almindelige årsag til skæl. Svampen findes naturligt på vores hud, hvilket kan skabe problemer når svampevæksten øges.

Sæsonmæssige variationer

Huden kan blive irriteret af forskellige eksterne faktorer som luftforurening eller lav luftfugtighed

Dermatitis

Sygdom eller diæter kan skabe grobund for vækst af bakterier

Visse sygdomme

Interne faktorer så som hormonelle forandringer eller stress kan også spille en rolle.

Hår produkter

Et stort forbrug af hårprodukter kan også lede til mere skæl.

Hvordan kan du undgå skæl?

Nedenfor finder du nogle top tips til forebyggelse af skæl:

Undgå stress

Hvis du lider af stress kan det somme tider påvirke skæl negativt. Stress nedsætter kroppens immunforsvar, hvilket kan gøre det svært at bekæmpe skæl irritationer.

Balanceret diæt

Det er ikke kun godt for dit helbred at tænke på, hvad du spiser, det er også godt for dit hår og din hovedbund. Mad der har et højt indhold af Omega-3 kan hjælpe med at bevare en sund hovedbund.

Massage

En let massage af din hovedbund, når du vasker dit hår med en medicinsk skæl shampoo vil frigøre skæl og døde hudceller og sikre at hele hovedbunden bliver dækket af shampooen.

Regelmæssig hårvask

Det er vigtigt at vaske dit hår regelmæssigt. Dette fjerner fedt, der opstår fra aktiviteter i løbet af dagen.

Rene hårbørster

Vær sikker på at du rengør din hårbørste, så der ikke sidder dødt hår og rester fra styling produkter på børsten.

Brug styling produkter med måde

Et overforbrug af styling produkter som gel og hår spray kan være med til at irritere hovedbunden og skabe grobund for skæl.

Tips til pleje af din hovedbund

  • Brug en hat til at beskytte din hovedbund mod direkte sol og UV stråler

  • Undgå at bruge kemiske behandlinger som hårfarve og permanent

  • Tænk over ikke at bruge for varmt vand, brug lunkent vand når du vasker hår

  • Red dit hår regelmæssigt for at fjerne døde hudceller

Farvel til andre skæl- og tjære-shampoo

Nizoral® bekæmper årsagen til skæl - ikke kun symptomerne. Nizoral® indeholder Ketoconazole, der er verdens mest ordinerede aktive ingrediens til bekæmpelse af skæl. Mens de fleste kosmetiske produkter på markedet behandler symptomerne på skæl, bekæmper Nizoral hovedårsagen til skæl. Nizoral® giver dig synlige resultater indenfor 2 uger, samtidig med at det er klinisk dokumenteret, at den kan lindre kløe og afskalning.

Sig farvel til skæl

Nizoral® behandler årsagen til skæl - ikke kun symptomerne

Skæl og sygdomme forårsaget af svampe

Skæl forårsaget af eksterne faktorer

Det kan se ud som skæl - selvom det ikke er det

Hvad alle kan gøre mod skæl