Det kan godt være at det ligner skæl - selvom det ikke er det.

Nogle hudsygdomme som skæl og seborrheic dermatitis skyldes hovedsageligt den gærligende svamp Malassezia furfur. Disse hudsygdomme skal behandles med Nizoral®, der indeholder Ketoconazol.

Fik du for meget sol?

Gå aldrig til stranden, på vandretur eller en tur på havet uden at bruge solcreme. Undgå middagssolen. Brug en hat og passende tøj for at minimerer solens stråler på din krop. Om foråret skal du langsomt vænne dig til solen igen. Alt dette er almindelig sund fornuft. Alligevel er der mange, der bliver solskoldet. Solens ultraviolette stråler kan skade din hud. Resultatet af en solforbrænding ligner en reel forbrænding: rød, brændende, kløe. I værste fald kan der også opstå smerter og vabler.

Efter nogle dage vil huden begynde at skalle med en sølv-hvide flager. Denne skallende hud er dog ikke skæl. Den ødelagte hud reparerer sig selv, mens den frastøder de ødelagte hudceller.

Næste gang du skal ud i solen, husk:

 

  • brug nok solcreme

  • beskyt dit hoved mod solen

  • hav passende tøj på

  • undgå middagssolen

  • giv din krop tid til gradvis at vænne sig til solens stråler

Åh nej, lus!

Det er kun et spørgsmål om tid før dine børn, der går i børnehave eller skolen kommer hjem med lus. Nogle er heldige at blive skånet for at få lus, andre har dem regelmæssigt, hvor hele familien bliver ramt. Årsagen til denne forskel er stadig usikker. Lus har altid levet blandt mennesker, og har intet med hygiejne at gøre. Der er derfor ingen grund til skam og bebrejdelse.

Voksne lus kravler fra hoved til hoved. Børns hår er det perfekte sted for overførsel af lus - især når børn leger side om side. Lus kan også ligge på puden og vente på deres næste "overnatningsmulighed".

Hunlusen sætter sine æg fast på hårstrå tæt på hovedbunden. Når æggene klækkes, efterlades skallen fra æggene. Disse brun-grå æggeskaller kan ligne skæl.

Hvis der er én lus - er der også flere - som regel i andre menneskers hår. I tilfælde af et formodet luse angreb, er det vigtigt at gribe ind hurtigt. Institutioner og skole bør underrettes med det samme. På denne måde kan andre forældre og venner reagere hurtigt. Godkendte lusmidler kan hjælpe med at stoppe angrebet hurtigt og effektivt.

Atopisk dermatitis, astmaeksem eller børneeksem går ofte i sig selv

Tilfælde af atopisk dermatitis (også kendt som børne eksem) er steget hastigt i de seneste år. Det er nu en af de mest almindelige børne sygdomme. Børneeksem er ikke smitsom, men det er dog kronisk og tilbagevendende. Ekspert kan stadig ikke komme med en forklaring på børne eksem. De mistænker dog et sammenspil mellem genetik, immunologiske ændringer og miljømæssige forandringer.

Når man har atopic dermatitis kan den synlige del af huden, stratum corneum (hornlag), ikke udfylde sin rolle som beskyttende barriere funktion. Inflamatoriske reaktioner ødelægger huden. En mulig årsag til dette er en mangel på det protein (filaggrin) der har afgørende betydning for fugtniveauet i huden. Når huden er ødelagt og tør bliver den ude af stand til at beskytte sig mod irritanter eller allergifremkaldende stoffer.

Områder med atopic dermatitis er sensitive, tørre og ofte rødt, med ekstrem kløe til følge. Dette bevirker at huden bliver endnu mere ødelagt, når der bliver kløet. Huden på det berørte område fortykkes og skaller af.

Hvor lang tid lider personer oftes af børneeksem? Dette kommer i høj grad an på, hvor gammelt barnet var, da det fik eksem. Børn, der udvikler børneeksem i deres første leveår, oplever ofte at sygdomme går i sig selv efter tre år. 8 ud af 10 børn, der udvikler børneeksem i to til fire års alderen, er symptomfrie efter ti år. Det er meget sjældent at voksne udvikler børneeksem, men dem der gør oplever at det er langt voldsommere end hos børn.

 

Psoriasis: Et handicap for krop og sjæl

Dem der lider af Psoriasis har ofte en lang række af gener. Ikke nok med at opleve en smertefuld klø i sær om natten, og dermed kæmper med at sove, kan sygdommen også være en psykisk byrde. Mange mennesker med eksem er flove over deres hud. En dermatolog eller pædiater kan tilbyde passende behandlingsmuligheder og information.

For det første er Psoriasis ikke smitsom. Det er overvejende en genetisk sygdom. Men der findes stadig ingen afgørende årsag til hvorfor sygdomme opstår.

Kreatin-dannende hud celler også kaldes keratinocyter, danner vores beskyttende overhud. De deler sig mange gange og afskaller normalt efter fire uger. Når man lider at Psoriasis sker denne deling langt hurtigere.
De døde hudceller kan ikke følge med hastigheden for dannelsen af nye hudceller.
Årsagen er en autoimmune reaktion, som ofte medføger en inflammation i huden.
Symptomerne includerer røde, fortykkede læsioner af huden.
Disse læsioner kan være ekstremt kløende og dækket af glinsende skæl.
Sygdommen skrider frem i faser, så den bliver ved med at blusse op.

Mennesker, der lider af psoriasis, lider samtidig ofte af psykologiske problemer: sygdommen er ikke kun kløende og ubehagelig. Mennesker der er ramt oplever ofte at blive ekskluderet og udstødt i hverdagen, fordi de er synligt mærkede af deres sygdom. Nødvendigheden af at pleje og passe huden tager lang tid hver dag - hvilket kan være svært at passe ind i dagligdagens trummerum.
Derudover er psoriasis ikke kun en hudsygdom, men kan også sprede sig til led og organer.

Hvis du tror, at du lider af psoriasis skal du kontakte din læge eller dermatolog. Disse vil være i stand til at give dig en præcis diagnose af din sygdom, udskrive den passende medicin og rådgive dig omkring, hvordan du pleje din hud på bedste vis.